
Yurtdışı Emeklilik
Yurtdışı emeklilik hakkı yeni yasa ile kesinleştiğinden bu yana herkesin merak ettiği konulardan biri de işleyişin nasıl gerçekleştiği şeklinde olmaktadır. Yurtdışında belirli bir süre sigortalı olarak çalışan herkesin başvuru hakkının olduğu emeklilik yasası, gerekli şartların sağlanması ve prim ödemelerinin yapılması ile kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca daha önce Türkiye’de sigortalı bir işte çalışsın ya da çalışmasın herkes bu imkandan faydalanabilmekte ve hatta yurtdışında kaldığı süreyi ev hanımı olarak dahi geçirenler bile başvuru hakkına sahip olabilmektedir.
Yurtdışı Emeklilik Hakkı Kazanmak İçin Gerekenler?
Yurtdışında belirli bir süre yaşamış ve daha sonra Türkiye’den emekli olmak isteyen herkes, 3201 sayılı kanun ile artık emeklilik hakkına sahip olabilmekte ve bunun yanında prim ödemelerini gerçekleştirmesinin ardından maaş almaya başlayabilmektedir. İster daha önce Türkiye’de sigortalı bir işte çalışmış ya da çalışmamış olsun, başvuru yapana herkes gerekli şartları sağlaması halinde Türkiye’den emekli olarak aylık alabilmektedir. Peki, yurtdışı emeklilik hakkı kazanmak için yapılması gerekenler nelerdir? Bunlara daha yakından bakalım.
- Öncelikle başvuru için gerekli olan dilekçe doldurulmalı ve bunun ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılmalıdır.
- Daha sonra yurtdışında sigortalı olarak çalışıldığına dair belgeler hazırlanmalı ve başvuru anında ibraz edilmelidir.
- Eğer kişi yurtdışında ev hanımı olarak ikamet etmiş ise yine bulunduğu ülkede yer alan Türk temsilciliklerinden ikamet belgesi ya da yurtdışı girişi ve çıkışını gösterir belgeleri kuruma sunmalıdır.
- Başvuru yapılmasının ardından gereken ödeme tutarı en az 3 ay içerisinde ödenmelidir.
- Yurtdışından Türkiye’ye geri dönüş şartı bulunmamaktadır.
Yukarıdaki gibi gerekli şartları sağlayan herkes yurtdışında ev hanımı olsa dahi Türkiye’den emekli olma hakkı elde edebilmektedir. Önemli olan gerekli belgelerin SGK’ya sunulması ve başvuru şartlarının sağlanmasıdır.
Diğer yandan 18 yaşın altında yurtdışında geçirilen süre hesaplamaya dahil edilmemektedir. Bunun yanında Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalamış olduğu ya da olmadığı ülkelerde yaşayan herkes çıkan yasadan yararlanabilmekte ve şartları sağladıktan sonra emekli olarak aylık almaya başlayabilmektedir. Kişilerin yurtdışında geçirdikleri süreler ise sigortalılık süresi olarak kabul edilmekte ve buna göre genel bir hesaplama yapılmaktadır.