
Yurtdışı Emeklilik
Yurtdışı emeklilik hakkına sahip olanlar, kanun kapsamında belirlenen şartlar ile başvuru yapmaları halinde Türkiye’den emekli olabilmekte ve bunun yanında onay alınmasının ardından aylık almaya başlayabilmektedir. Eğer siz de belirli bir süre yurtdışında sigortalı olarak çalıştıysanız ve bunu belgelendirme imkanınız varsa Türkiye’den de emekli olma hakkı elde edebilirsiniz. Bu haktan yararlanmak için ilk olarak yapmanız gereken yurtdışı çalışmışlığınızı belgelendirmeniz olmaktadır.
Yurtdışı Emeklilik Şartları Arasında Neler Yer Alır?
Yurtdışında belirli bir süre çalışarak daha sonra Türkiye’den emekli olmaya karar verdiğinizde öncelikle belirli şartları sağlamanız gerekir. Bu nedenle öncelikle bu şartların neler olduğu hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Yurtdışı emeklilik kapsamına girilmesi için gereken şartlar şu şekildedir;
- Çalıştığınız süreyi belgelendirebilmek
- Yurtdışında 18 yaşından sonra çalışmış olmak
- Yazılı olarak başvuruda bulunmak
- Yurtdışı borçlanma tebliğ edildikten sonra 3 ay içerisinde ödemek
Genel olarak yurtdışı emeklilik kanunu kapsamına girmek için yapılması gerekenler yukarıdaki gibidir. Bunun dışında çifte vatandaşlığa sahip olanlar, Türk vatandaşlığından ayrılanlar, daha önce Türkiye’de sigorta yaptırmamış olanlar ve Türkiye’ye kesin dönüş yaptırmayacak olanlar bile yurtdışı borçlanma yaptırarak emekli olmaya hak kazanabilmektedir. Yurtdışı emeklilik hakkı kazananların ilgili kurumlara direkt olarak başvurması ve bunun ardından belirtilen prim ödemelerini yapması yeterli olacaktır. Peki, yurtdışı borçlanma tutarları hangi orandadır? Şimdi daha yakından bakalım.
Yurtdışı Borçlanma Tutarları Nedir?
SGK tarafından yurtdışı borçlanma tutarı günlük olarak 27,28 TL olarak açıklanmıştır ve bu en düşük ücrettir. En yüksek tutar ise 204,65 TL olarak belirlenmiştir. Şartlara uyan herkes asgari ücret üzerinden düzenlenmekte olan rakamlar ile yurtdışı borçlanması yapabilmektedir.
- Günümüzde en düşük aylık yurtdışı borçlanma miktarı 814,40 TL olarak ödenmektedir. En yüksek aylık yurtdışı borçlanması ise 6.139,50 TL’dir.
- Bu oranların bir yıllık tutarlarına baktığımızda ise en düşük yıllık yurtdışı borçlanması 9.820,8 TL, en yüksek yurtdışı borçlanması da 73.674 TL olarak karşımıza çıkar.
Hesaplama sırasında o an ki güncel prim neyse asgari ve azami tutarlardan biri seçilir ve bu tutarların yüzde 32’si alınarak işlem yapılır. Günlük olarak hesaplamada en yüksek tutar hiçbir zaman en düşük tutarın 7,5 katından fazla olamaz.